OVER ONZE AMBASSADEURS - ANNE DRAKE

Anne Drake

Zero waste auteur

‘In 2013 zag ik op Canvas de docu Plastic Planet . Het was een slag in mijn gezicht toen ik zag wat plastic allemaal teweegbrengt. Niet alleen als zwerfvuil, ondertussen zit het ook in ons voedsel. Met alle hormoonverstorende werkingen vandien. Ik werd er heel opstandig van: dit kan toch niet, we zijn Russische roulette met onze gezondheid aan het spelen!

Zo kwam ik terecht in de wereld van zero waste. Ik zag dat je perfect een trendy, leuk en boeiend leven kon hebben en toch milieuvriendelijk leven. Dus ben ik er stapsgewijs aan begonnen. Kijken in mijn kasten en koelkast: wat kan anders? Bijvoorbeeld een glazen pot choco in plaats van één in plastic. Ik ging met mijn bakjes naar de slager. Ik nam mijn verzorgings- en poetsproducten onder de loep: hoe plasticvrij en gezond zijn die? Ik maak ze nu zelf. Helemaal niet moeilijk!

Vrienden moedigden me aan om mijn kennis te delen. Begin 2016 verliet ik mijn job en begon ik met mijn blog en workshops. Ik schreef ook een boek, voor mensen die zoals ik op zoek zijn maar niet weten waar beginnen. Ik moedig hen aan om dingen te proberen, en als het eens niet lukt, geen erg. Onze grijze container vulden we vroeger om de twee weken. Nu vul ik er twee op een jaar. Maar dat is langzaam gegroeid, hé. En je hebt de steun van je gezin nodig om het waar te kunnen maken.’

Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken, Anne Drake (Manteau, 2017), www.annedrake.be