OVER ONZE AMBASSADEURS - FREDERIK SIOEN

Frederik Sioen

Singer-songwriter

“April. Seoul. Alles wat ik hier koop, is minstens 3 keer verpakt. Omwille van de hygiëne, zegt men. Wat ik wil kopen, is soms vijf keer kleiner dan wat ik mee naar huis zeul. Anderzijds zijn de parken en straten hier proper, en zie ik weinig zwerfvuil. En dat zonder vuilnisbakken in de buurt. Iedereen neemt alle vuil mee naar huis. Ik denk aan mijn buren in Gent die amper geld hebben om een vuilniszak te kopen en hoe ze die moeten volproppen met onnodige verpakking. 

April. Online. Ik zie een filmpje van een walvis die strandt aan de kust van Noorwegen. Doodsoorzaak: een enorme hoeveelheid plastic in zijn maag. Iets later gaat een filmpje van een eerste ‘Plastic Attack’ in Bristol (UK) viraal. Ook ik deel het ook op mijn Facebook-pagina met de vraag: ‘Wie organiseert dit in mijn stad Gent?’. Het antwoord kan je raden, ikzelf dus. 

Mei. Plasticvrij. Nog nooit zo vastberaden geweest over het feit dat er dringend verandering nodig is. Consumenten, producenten en politiek moeten hun verantwoordelijkheid nemen. 'No Time To Waste’ was een slogan in de jaren ’90, en dat is lang geleden. Helaas is er al veel tijd verspild, en vooral ook veel ‘plastic’.