Philippe Weiler van Lidl: 'We willen vooral geen voedsel verspillen'

Natuurlijk zijn wij geen naïeve kippen – en hanen – die àlle plastic zo maar ongenuanceerd de wereld uit willen krijgen. Plastic heeft veel voordelen en vindt een giga nuttige toepassing in de medische wereld, de bouwwereld, noem maar op. Geen wonder dat plastic de laatste 50 jaar zo geboomd heeft. There’s a good reason.

Ook in de voedingsindustrie heeft plastic zijn nut, zegt Philippe Weiler, bio-ingenieur en coördinator duurzaamheidsstrategie bij Lidl, die jarenlang vanuit de NGO-wereld de kant van de natuur beschermd heeft, maar nu aan de andere kant van de tafel zit, en voor Lidl België-Luxemburg een heel actieplan heeft uitgewerkt om de Lidl-winkels duurzamer te maken.  

“Verpakking heeft een heel belangrijke functie”, nuanceert hij. “Eén: op je verpakking kan je productinformatie geven. Twee: je product wordt beschermd tegen contaminatie van buitenaf. Drie: je product wordt beschermd tegen verderf.” 

Weggooien is nog erger 

Vooral dat laatste blijkt voor ons – voorvechters van een gezonde habitat – een belangrijk punt. Want voedselverspilling weegt – voor doorsnee producten in een supermarkt, die meestal op afstand geproduceerd en daarna, bewaard en vervoerd worden – blijkbaar qua voedselafdruk nog steeds zwaarder door op de planeet, dan de productie van plastic. 

“In het maken van een product, zoals zeg maar een komkommer, kruipt ongelooflijk veel input: energie, land, water, nutriënten, …”, zegt Weiler. “Als je alles optelt, is de ecologische voetafdruk van een product vrij hoog, zelfs voor een komkommer die bijna uitsluitend uit water bestaat. De verpakking rond de komkommer zorgt ervoor dat hij niet één maar drie weken houdbaar is in de ijskast. Vergelijk je die footprint met je verpakking, dan is de footprint van de plastic folie minder dan 5%. Gooi je de komkommer half opgegeten weg, dan is 50% van die footprint voor niets geweest. Als de plastic folie ervoor kan zorgen dat die tweede helft van het product ook goed wordt gebruikt, dan is de footprint van die plastic terecht geweest. Dat is niet zo evident om uit te leggen, maar als milieubewust warenhuis moeten wij hier wel rekening mee houden.”

30% van alle voeding verspild

“Besef dus als consument, als je verontwaardigd bent over zeg maar apart verpakte koekjes, dat je zelf meer schade aanbrengt aan het milieu door de helft van je niet-verpakte koekjes weg te gooien, omdat ze niet goed bewaard zijn gebleven, dan de producent door de koekjes in plastic te verpakken”, wijst Weiler erop. 

“Van alle voeding die geproduceerd wordt, wordt ongeveer eenderde niet geconsumeerd. Eenderde van dat verlies gebeurt in de primaire sector, bij de boeren, bijvoorbeeld door een mislukte oogst, een derde bij de consument die bedorven voeding weggooit, en slechts vijf percent bij de warenhuizen.” 

Die nemen we mee. Goeie reminder dus voor wie goed wil doen voor onze planeet: zorg er vooral ook voor dat je je niet-plastic-verpakte goederen ook goed gebruikt en niet half opgegeten weggooit.

De toekomst: nieuwe verpakkingsmaterialen

Dit alles neemt niet weg dat eenmaal weggegooid het plastic dat de komkommer en de koekjes beschermden, nog lang blijft bestaan nadat er van de eventueel weggegooide voedingswaren al lang geen sprake meer is. Die zijn inmiddels vergaan en weer netjes door de natuur opgenomen als nieuwe bouwstof, terwijl het komkommerjasje eeuwen later nog in de vorm van microplastics ons leven blijft verzuren. Niet onbelangrijk om mee op te nemen, in die berekende voetafdruk. “Dat is een andere, maar absoluut noodzakelijke discussie”, concludeert Philippe Weiler. “Als we beter weten wat microplastics doen met onze gezondheid, zal dat ons aanzetten om op termijn te zoeken naar slimmere verpakkingsmaterialen die passen binnen de circulaire economie.”

Dat horen we graag! :-) 
Of nog beter: zorg voor een eigen moestuintje of haal je groenten en fruit bij een lokale boer, dan vraagt de productie nog minder van onze aarde en moet er niet met een stukje plastic geconcurreerd worden om de voetafdruk.

LEES HIER HET VOLLEDIGE INTERVIEW MET PHILIPPE WEILER en de oprechte inspanningen van Lidl om jou als klant het leven makkelijker te maken.

Read More
Mei Plasticvrij
Plasticvrij op de werkvloer? Tips van Anne Drake

Je bent thuis intussen al goed bezig om zo weinig mogelijk plastic afval te genereren, maar hoe zit dat op de werkvloer? Thuis heb je alles zelf in de hand, maar op het werk is dit vaak iets moeilijker. Je hebt immers rekening te houden met collega’s, leidinggevenden en klanten die misschien niet meteen mee zijn. 

Hoe trek je collega’s over de streep om mee te doen met Mei Plasticvrij? 

Hang een poster van Mei Plasticvrij op cruciale plekken, zoals bij het koffieapparaat, in de refter/keuken, naast de koelkast, enz. Deze supercoole poster kan je gratis verkrijgen via deze link

Zeg op de werkvloer NEEN tegen :

·     Wegwerpbekers aan de koffiemachine en waterkoeler

·     Plastic lepeltjes, plastic roerstaafjes,...


·     Rietjes


·     Slaatjes, soep of broodjes in een plastic verpakking

·     Petflessen 

Wist je dat.... voor de productie van 1 petflesje 25% van de inhoud ervan aan aardolie nodig is om het te produceren ? Dat is toch waanzinnig ! 

Zeg voluit JA tegen : 

·     ‘Home made’ lunch 

·     Kraanwater


·     Snacks ‘on the go’ van thuis uit meegebracht 


·     Drinkbus, rietje en mok van thuis uit meegebracht

·     Het inpakken van je lunch ‘Furoshiki style’


Wat kan je nog doen ? 

·     Broodbeleg met je eigen verpakking kopen bij de slager, in de kaaswinkel

·     Broodbeleg zelf maken, zoals tapenade, pesto, hummus, eiersla, kipcurry, ... 

·     Bij het koken rekening houdenmet de lunch voor de volgende dag: extra aardappelen bereiden voor aardappelsalade, extra pasta voor een heerlijke pastasalade, extra groentjes,... 

·     Meer pure producten eten, d.w.z. geen fabrieksvoeding = minder verpakking, gezonder én goedkoper

Read More
Mei Plasticvrij
Vanavond in het nieuws

Deze avond flitsten we voorbij in de journaals van VRT en VTM. Goed nieuws dat beide hoofdredacteuren het thema belangrijk genoeg vonden om minutenlang mee op te nemen als één van ‘de belangrijkste berichten van de dag’. Wij werden er vanochtend wel voor uit bed gebeld, maar met veel plezier. Alles voor de goede zaak. Uiteraard. 

VRT nieuws: https://www.vrt.be/vrtnws/

VTM nieuws (tussen minuut 5:00 en 7:30 ) https://nieuws.vtm.be/video/

 

Read More
Mei Plasticvrij
Vanmiddag op ATV

Daarnet op het ATV-journaal, onze (Antwerpse, jawel) Mies Maria Meulders, mede-oprichtster van Mei Plasticvrij.

Enkele quotes die we toejuichen:

“Het probleem is zo prangend en als we gaan wachten op de overheid, kunnen we misschien nog lang wachten. Vandaar een burgerinitiatief van drie bevlogen vrouwen. Wij hebben de handen in elkaar gelegd en we hebben gezorgd voor een easy plug and playplatform voor mensen die graag willen minder plastic verbruiken, maar niet weten hoe ze eraan moeten beginnen.”

“We willen in eerste instantie mensen bewust maken en verzamelen die er samen voor willen gaan. In de hoop dat we met zovelen zullen zijn dat het signaal niet kan gemist worden door de beleidsmakers.”

“Wanneer is de actie geslaagd? Bij iedereen die zich bewuster wordt en bij iedereen die bijvoorbeeld zijn eigen drankfles meeneemt in de plaats van de petflesjes te kopen, iedereen die een verschil maakt en geen dingen meer als zwerfvuil in de natuur gooit, bij elke mens die bewuster wordt en zijn deel bijdraagt, hebben wij eigenlijk al gewonnen. “

“Ik denk dat als mensen gaan zien hoe makkelijk het is om bepaalde initiatieven te nemen en veranderingen toe te passen in hun leven, ze die gewoontes makkelijk mee gaan nemen tot ver na de maand mei. Graag zelfs!”

Read More
Mei Plasticvrij