Na de maand zonder alcohol, de maand zonder plastic

De standaard.jpg


Check het artikel online: http://www.standaard.be

 

Een hele maand je plasticgebruik terugschroeven. Dat is wat de campagne Mei Plasticvrij van je vraagt. 'We zijn ons afval aan het opeten.'
Van onze correspondent Plastic Tom Ysebaert

GENT - U kent Tournée Minerale. Of Dagen Zonder Vlees. Nu start Mei Plasticvrij, een initiatief van drie bewust levende vrouwen.
'Het begon op Facebook te leven na een massaal gedeeld filmpje met onthutsende beelden van plasticafval in de oceaan', vertelt Ineke Van Nieuwenhove (51) uit Gent, die samen met Mies Maria Meulders en Anne Wislez de actie op poten heeft gezet. Bekende Vlamingen als Sean Dhondt, Hilde De Baerdemaeker en Dieter Coppens dienden zich aan als ambassadeur. 'Het is ontstellend te zien hoeveel plastic er in zee terechtkomt en hoe het met een omweg via vissen, garnalen en mosselen op ons bord terugkeert', zegt Van Nieuwenhove. 'We zijn ons afval aan het opeten. Dat zegt toch genoeg?'

En dus roepen de drie er burgers, verenigingen, scholen toe op om een maand lang het gebruik van plastic zo veel mogelijk terug te schroeven. Wie meedoet, registreert zich op de website en vinkt aan welke actie hij of zij zal ondernemen. 'Zo willen we de overheid en de bedrijven tonen dat er wel degelijk een draagvlak bestaat om het anders aan te pakken. Voor beleidsmaatregelen en voor een ander aanbod in de winkels.'

'De consument heeft volgens ons zeker macht. Dat zie je in de handel. Sommige winkelketens laten toe dat je je eigen doosjes meeneemt naar de vers-toog. Lidl schrapt plastic zakjes na de zomer. Horecazaken bieden frisdrank in glazen flesjes aan. Omdat ze merken dat de klanten dat willen.'
Op de website vind je informatie over plastic en een hoop tips om je plasticgebruik aan banden te leggen (zie hiernaast). 'Als heel veel mensen één ding doen, kan dat al een verschil maken.'

Heeft jullie actie zin in een land waar we goed sorteren en recycleren?

Van Nieuwenhove: 'Papier en glas worden goed gerecycleerd, plastic veel minder. Recyclage kost bovendien veel energie en geld. En na x aantal keer recycleren, zit je toch met afval. Dat is niet de oplossing.'
'Ook bioplastics zijn dat niet. Daar zitten evenzeer chemische additieven in. Composteerbare wegwerverpakking belandt vaak in de gewone vuilnisbak bij het restafval, en wordt op die manier niet gecomposteerd.'

Over de gezondheidsschade op de mens is nog amper iets geweten.

'Dat is geen reden om niets te doen. Ook bij asbest en fijnstof heeft het jaren geduurd voor we wisten dat ze schadelijk waren. Van de additieven weten we wel al dat ze onze hormonen verstoren. Wij willen plastic liever vandaag al vermijden.'

Zeggen jullie dat alle plastic verbannen moet worden?

'Dat is onmogelijk. We moeten in de eerste plaats af van het eenmalige gebruik, van het wegwerpplastic. Het is toch krankzinnig dat een materiaal dat decennia meegaat, al na enkele minuten in de vuilnisbak belandt?'

Niet bang dat jullie zullen worden weggezet als zeurderige groene fundi's?

'Neen. Het thema leeft breed. Dat zien we aan de reacties van de media. De vrouwenbladen schenken er aandacht aan, ze geven hun lezers praktische tips. Ook Ketnet gaat er iets rond doen. Het zijn vaak de kinderen die hun ouders tot een ander gedrag aanzetten.'

Waarom de maand mei? Omdat dat mooi rijmt op plasticvrij?

'Dat was voor ons nog net haalbaar qua voorbereiding. Dat het ook de maand is van de terrasjes, de communies en de tuinfeesten - met hun wegwerpplastic, rietjes en ballonnen - is mooi meegenomen.'
'We beginnen met één maand, maar we hopen dat het een blijver wordt. We dromen ervan dat drinken uit een plastic flesje ooit als not done beschouwd wordt.'

 

Mei Plasticvrij