Geen tijd voor Mei Plasticvrij? Dat dacht je maar: tips van Anne Drake

7 ‘easy peasy’ tips van Anne Drake waarmee je tijd bespaart

Anne Drake tijd sparen.jpg

De meeste mensen willen echt wel minder plastic afval in huis halen met Mei Plasticvrij, maar zijn ervan overtuigd dat dit niet lukt omdat ze er te weinig tijd voor hebben.

Tijd is een relatief begrip natuurlijk. Ik vind dat ik nu net méér tijd heb dan vroeger, want ik doe slechts één maal per week boodschappen, terwijl ik vroeger om de andere dag in de supermarkt stond de draaien van ‘wat eten we vanavond?’.

Omdat ik veel minder afval heb, hoef ik er ook niet mee bezig te zijn. Ik heb dit jaar nog geen restafval op straat moeten zetten. Ik ga wel vaker langs de glasbak, maar ik kan niet zeggen dat dit veel tijd in beslag neemt.

Iedereen zegt dat ze te weinig tijd hebben, maar we zitten gemiddeld 2 uur per dag op sociale media, om niet van de Netflix-series te spreken waar we verslaafd aan zijn. 

Allemaal heel leuk, maar we beseffen niet hoe kostbaar die vervlogen tijd is. Zo kan je op de tijd van één aflevering van je favoriete serie alle verzorgings- of poetsproducten die je nodig hebt zélf maken en daarmee ook een hoop centen besparen. Het is dus vooral een kwestie van prioriteit.

In mijn boek Doe Het Zelf! Ecologie op hoge hakken staat er bij elk DIY-recept de tijd die je nodig hebt om het te maken. Het product dat de meeste tijd vraagt is wasmiddel (20 minuten), maar dan heb je wel 5 liter, of als je twee potten maakt, 10 liter wasmiddel en kom je wel een tijdje toe. :-)

Misschien kun je eens nagaan waar je veel tijd mee verliest. Misschien moet je erg lang pendelen van en naar je werk. Zou je kunnen overwegen om een job dichterbij huis te zoeken?

Zoals dat gaat met alle veranderingen in je leven, moet je eerst een systeem bedenken dat voor jou werkt. Als je van plan bent om meer te gaan sporten of gezonder te gaan eten, zal dat in het begin ook wat organisatie vragen. Net zo als je een plasticvrijer leven wil.

Met deze 7 tips kun je alvast tijd besparen:

1. Bekijk slechts 2 x per dag, op een vast tijdstip, je sociale media.

2. Kijk één avond per week geen tv en doe iets productiefs.

3. Maak je vaste boodschappen-kit met boodschappentassen, potjes en zakjes, en zet deze klaar, zodat je niet steeds alles bijeen moet zoeken.

4. Maak een weekmenu planning met boodschappenlijst en doe 1x per week boodschappen, met je eigen verpakkingen bij de kleinhandelaar, de supermarkt is de laatste halte.

5. Ook brood koop je voor de hele week. Als je het brood in de originele zak laat en daar nog een plastic zak (die je heel vaak kan hergebruiken) omheen doet, blijft het vocht in het brood en komt het even vers uit de diepvries dan je het er hebt in gedaan. 

6. Doe aan ‘bulk koken’: maak spaghettisaus, chili sin carne, ratatouille, ... voor een paar keer. Dat geeft je een enorme tijdswinst.

7. Strijk minder. Strijk enkel wat echt nodig is zoals overhemden en broeken, de rest vouw je mooi op en niemand die er wat van merkt. :-)

Welke zijn jouw trucjes om meer tijd te besparen?

 

Mei Plasticvrij