Wie is de vrouw achter die te gekke cartoons?

Veerle Colle.jpg

Wie Mei Plasticvrij via de sociale media volgt, heeft haar al lang opgemerkt: de illustratrice die elke dag een cartoon post met een tip om plasticvrijer te leven. Wij gingen op zoek naar de vrouw achter het beeld: Veerle Colle. 

Je bent illustratrice en zero waste wannabe, zegt je blog. Hoe is dat gegroeid?

Veerle Colle (30): “Als kind wilde ik al tekenaar worden en vooral verhalen vertellen. Ik ben film gaan studeren, maar mijn liefde voor tekenen is altijd gebleven: zo kan ik mij het beste uiten. 

Zelf ben ik heel ecologisch opgevoed. Mijn ouders leefden heel bewust, zuinig en duurzaam, we leerden dat we niet altijd nieuwe dingen nodig hadden en dat we zorg moesten dragen voor materie en natuur. Toen ik op een gegeven moment een artikel over Lauren Singer las, die vertelde dat ze maar één bokaal afval produceerde per jaar, dacht ik: als zij dat kan, kan ik dat ook. Op die manier belandde ik bij de zero waste lifestyle en ontdekte ik nog meer zero wasters en hun tips en alternatieven. Bij alles wat ik zag dacht ik: maar dat is zoveel simpeler! Waarom kennen wij dat niet? Vaak zei mijn moeder dan: oh, ja, vroeger deden wij dat ook. Wat is er toch gebeurd, dacht ik, dat wij zo zijn veranderd en die alternatieven niet eens meer kennen, terwijl ze in feite zoveel handiger en duurzamer zijn? Ik vond dat echt te gek.”

Geef eens voorbeelden, wat bijvoorbeeld?

VC: “Neem bijvoorbeeld keukenpapier, ik was daar een enorme fan van. Nu gebruik ik gewoon oude vodden die ik in de wasmachine stop. Of die vele schoonmaakproducten: ik heb ontdekt dat je met azijn en soda zoveel kan doen. Soda en olijfolie is bijvoorbeeld een zeer handig schuurmiddel, zo goedkoop en niet belastend voor het milieu. Je hebt ook zoveel soorten shampoo, voor lang haar, kort haar, droog haar, bruin haar, ... Ik liet me daar vroeger ook door verleiden, maar nu niet meer. Ik heb verpakkingsvrije shampoo gevonden, en eerlijk, als ik mijn haar daarmee was, is het even zacht. Meer nog, mijn haar is veel gezonder geworden omdat ik geen agressieve producten meer gebruik. Ik gebruik bijvoorbeeld olie in plaats van conditioner. Mijn haar vaart daar goed bij.”

Je werkt aan een zero waste lifestyle. Wat is daarin het moeilijkst, vind je?

VC: “Je vrienden duidelijk maken hoe je leeft en waarom. Er zijn er nog altijd die me cadeautjes geven waar ik echt niks mee kan, al durf ik daar meestal niks van te zeggen. Ik krijg ook nog steeds post in plastic, ook al sta ik op de Robinsonlijst. Je doet zo je best om bijna geen plastic aan het afval toe te voegen en dan krijg je die ongevraagd in je brievenbus geduwd. Dat vind ik echt frustrerend. Ook moeilijk is katteneten. Ik heb maar één merk kattenbrokjes gevonden dat in karton is verpakt, alleen lust mijn kat die brokjes helaas niet. Ik koop dan maar heel grote zakken kattenvoer in plaats van meerdere kleintjes, het is op dit moment het beste wat ik kan doen.”

En wat is het absolute voordeel aan plasticvrij leven? Wat vind je er fijn aan?

VC: “Met minder spullen leven is niet alleen zuinig, ik vind het ook mooi en opgeruimd. Het doet me deugd om mijn kasten open te trekken en nergens plastic te zien. Ik hou van een wat minimalistisch, overzichtelijk huis. Ik hou ook graag alles clean. Ik vind het niet erg om bakjes waar beleg in lag proper te maken. Maar ik kan me inbeelden dat mensen dat een gedoe vinden en liever het bakje in de vuilnisbak gooien. 

Natuurlijk doe ik het ook voor de planeet, al denk ik dat mijn manier van leven eerder een statement kan zijn, een bewijs dat het anders kan, dan dat ik denk de planeet enigszins te kunnen redden met mijn bijdrage.”

Kost een zero waste life niet veel tijd en geld?

VC: “Mensen denken dat misschien, maar dat is niet zo. Ik heb toevallig tijd om naar buurtwinkels te gaan omdat ik ook vaak thuis werk, maar er zijn ook oplossingen online. En ik heb zelf ook niet al het geld van de wereld, en toch is het gelukt. Uiteindelijk zal je geld besparen, maar je moet soms eerst een beetje investeren. Iets duurders kopen dat je kan blijven gebruiken, in plaats van iets goedkoops dat je weer weggooit. Zoals een menstruatiecup, of een bakjes van roestvrij staal. En dan nog: je kan al van alles doen met wat je in je eigen kast hebt liggen, daar ben ik zeker van.”

Waarom wilde je meedoen aan Mei Plasticvrij?

VC: “Ik leef natuurlijk al langer plasticarm, maar toen ik zag dat Mei Plasticvrij georganiseerd werd, wilde ik heel graag laagdrempelig tonen hoe je al mits eenvoudige stapjes anders kan leven. Omdat ik graag teken, heb ik de tips in tekeningen gegoten. Het leek me leuk om in mei elke dag een tip te posten in de hoop dat mensen zouden denken: ah, zo moeilijk is het nu ook weer niet. De tips zijn allemaal zelf ervaren, ja: ik vind dat ik moet kunnen antwoorden op de vragen die mensen me stellen. Ik krijg veel reacties op mijn tekeningen, maar ik vind het ook leuk om mensen onderling te zien reageren en elkaar hun oplossingen geven voor vragen die ze hebben. Het is zeker niet zo dat ik alles weet, dus daar kan ik zelf nog heel wat van opsteken!”

Meer info: www.veerlecolle.be

 

 

 

 

 

Mei Plasticvrij