Mogen we dromen van een plasticvrij Rock Werchter?

NELE BIGARE, woordvoerster van Rock Werchter: ‘Dit jaar wordt Rock Werchter alvast rietjesvrij!' 

Nele Bigare.jpg


Rock Werchter steunt Mei Plasticvrij en daar kunnen we alleen maar om juichen. Omdat hun steun oprecht is en het Rockfestival absoluut mee wil nadenken over verandering. 'We geven toe dat er nog veel werk aan de winkel is’, zegt woordvoerster Nele Bigare. En toch doet RW al heel wat groene inspanningen. Read more!

VOOR DE SNELLE LEZER
Rock Werchter:

-       werkt al jaren aan een gezond en milieuvriendelijk festival. Zo heeft het festival een eigen waterzuiveringsinstallatie en zorgt het elk jaar voor een steeds kleiner verbruik van fossiele brandstoffen ten voordele van groene energie
-       heeft een eigen recyclagepark en verzamelt het afval zeer selectief. Wie op de wei pets en bekers indient wordt daarvoor beloond.
-       wil de komende jaren het eigen plasticprobleem onderzoeken, oplossingen en alternatieven bekijken, en een stappenplan uitbouwen. 
-       heeft besloten alvast tijdens komende RW-editie 2018 al alle plastic rietjes te bannen.
-       heeft een oprechte sympathie voor Mei Plasticvrij en wil de actie ondersteunen, ook al beseffen de organisatoren dat het in 2018 nog lang geen plasticvrij festival zal zijn en dat er de komende jaren nog veel werk aan de winkel zal zijn om concrete en werkbare alternatieven te vinden. Maar tegen 2019 wil Rock Werchter absoluut al een stukje plasticvrijer zijn.

VOOR DE NIEUWSGIERIGE LEZER DIE WIL WETEN
-       hoe ver we staan van een plasticvrije Werchter-wei
-       hoe het avontuur met bio-afbreekbare bekers afgelopen is
-       wat Rock Werchter de komende jaren wil ondernemen om plastic te verminderen
-       of we alvast een rietjesvrije Rock Werchter 2018 krijgen...?
Lees vooral verder!

 

Waarom ondersteunt Rock Werchter Mei Plasticvrij? 

Nele Bigare, woordvoerster Rock Werchter:“Het is onze droom om ons festival op een zo gezond en duurzaam mogelijke manier te organiseren. We hebben dat altijd al verkondigd en doen daar ook veel aan op verschillende vlakken. Zo hebben we een paar jaar geleden een eigen waterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd. En we verminderen elk jaar ook ons verbruik van fossiele brandstoffen, diesel met name, ten voordele van groene stroom. De elektriciteitskabine en de waterzuiveringsinstallatie zijn twee grote investeringen die we gedaan hebben. Daarnaast doen we aan heel selectieve afvalvergaring en we belonen mensen die hun pets en bekers inbrengen daar ook voor. Een deel van de bekers worden gerecycleerd tot nieuwe bekers. 

Maar wij zijn en blijven natuurlijk een grote verbruiker van plastic. Wij beseffen heel goed dat dat voor ons milieu en onze planeet en onze kinderen zeer slecht is. Daarom willen we een actie als Mei Plasticvrij ook steunen, omdat we er echt ook iets aan willen doen. Onze sympathie is oprecht en groot. Alleen kunnen wij niet beweren dat we in 2018 een plasticvrij festival zullen hebben.”

Wat houdt jullie tegen?

NB:“Het is gewoon nog onmogelijk. Rock Werchter is een enorm groot festival, eigenlijk een stad met 100.000 mensen, die vier dagen per jaar draait en dan weer afgebroken wordt. Probleem is dat er op de markt nog zeer weinig oplossingen te vinden zijn voor een festival, die milieu- en gebruiksvriendelijk zijn. Er is nog te weinig ontwikkeling op het vlak van duurzame materialen die je ter vervanging zou kunnen gebruiken. Van bekers uit bio-afbreekbaar plastic zijn we bijvoorbeeld compleet teruggekomen. Ooit hebben we dat op kleine schaal getest, maar er zijn veel nadelen aan. Je kan het niet stockeren, het kan niet tegen vocht en warmte, alle bekertjes gaan aan elkaar plakken. Bio-afbreekbaar plastic heeft ook een bepaalde geur, dat drinkt niet zo aangenaam. Voor ons was dit geen oplossing. 

Je kan natuurlijk herbruikbare bekers nemen, maar dan moet je spoelinstallaties voorzien en verbruik je veel water. De omvang van het festival maakt het zeker niet makkelijk om oplossingen te voorzien die in alle opzichten beter zijn. Het alternatief moet even praktisch en gebruiksvriendelijk zijn. En dat bestaat op dit moment niet. Mij lijkt het alsof er weinig onderzoek wordt gedaan naar echte vernieuwing.”

Wat zou Rock Werchter aan het groeiend plasticprobleem willen doen?

NB:“Eerst een paar grondige voorbereidende stappen zetten: namelijk beginnen met in kaart te brengen wie welke vorm van en hoeveelheid plastic op het terrein aanbrengt. We weten wat wij aankopen, maar er wordt nog veel meegebracht door derden, leveranciers, sponsors, enz. Daar hebben we niet zo’n zicht op. We hebben dus eerst een audit nodig. Daarna kunnen we onderzoeken welke alternatieven er op de markt zijn. Aan de hand daarvan kunnen we een stappenplan opstellen en het probleem ook bij leveranciers aankaarten. We merken dat het bewustzijn rond plastic en afval de laatste jaren sterk toeneemt, zeker bij jongeren. Ik hoop oprecht dat we in 2019 in dit project een stukje verder mogen staan. 

We overleggen hierover zeker ook met andere festivalorganisatoren. Wat betreft veiligheid, comfort en milieu zijn we zeker geen concurrenten van elkaar. Als iemand een goede oplossing vindt die echt werkt, wordt dat gedeeld.”

En toch blijven veel mensen hopen dat grotere structuren, zoals warenhuizen en festivals, hen actief gaan helpen minder plastic te gebruiken. 

NB:“Dat begrijp ik, maar eigenlijk zitten wij in net dezelfde positie als wanneer een gewone mens naar de supermarkt gaat: ook wij moeten allerlei materialen aankopen en zoveel alternatieven zijn er niet. Alles komt bij ons binnen op grote paletten, met veel krimpfolie. Dat is net zoals wanneer je thuiskomt van de supermarkt, maar dan op een schaal van 100.000 mensen. Neemt niet weg dat we openstaan voor originele ideeën en werkbare voorstellen.”

Jullie hebben recent alvast één actieplan gereveleerd: Rock Werchter 2018 wordt rietjesvrij!

NB:“Inderdaad. We zagen een filmpje van een waterschildpad die een operatie onderging omdat er een rietje door zijn keel stak en er helemaal in was gegroeid. Naar aanleiding van zulke beelden hebben collega-festivals in de US en de UK besloten die plastic rietjes te bannen. We vroegen ons af of ook wij hier al iets aan konden doen dit jaar. Hoeveel rietjes gebruiken wij? Waar, in welke stands? Bleek dat wij er echt niet veel gebruiken, enkel in de cocktailbars en backstage. Maar uiteraard is alles wat op Rock Werchter gebeurt groot, wegens het groot aantal mensen dat hier komt. Rietjes kunnen we makkelijk vervangen door alternatieven. Sommige mensen zeggen: wat stelt dat nu voor, rietjes? En we weten natuurlijk ook wel dat je daarmee het probleem niet oplost, maar je moet ergens mee beginnen en het stemt mensen tot nadenken – onszelf incluis. Bovendien kan je zoiets op korte termijn beslissen en uitvoeren. 

Voor volgend jaar hebben we al onze leveranciers en partners alvast laten weten dat we de actie steunen en echt serieus nemen, en dat we tegen volgend jaar in kaart willen hebben gebracht wat er aan plastic binnenkomt en wat we ervan kunnen schrappen.”

www.rockwerchter.be

Mei Plasticvrij