Facts & figures: lijdt onze gezondheid nu écht onder die microplastics?

Sinds we weten dat plastic niet vergaat en enkel uiteenvalt in ieniemienie deeltjes die honderden jaren nodig hebben om te vergaan en bovendien zowat overal blijken op te duiken (zelfs in ons lijf), krabben we ons toch wel regelmatig in het haar. Want wat moeten we met die informatie? Wat is nu precies de impact van microplastics en nanoplastics op ons milieu en onze gezondheid? Kloppen al die duizelingwekkende cijfers die de ronde doen? En is het waar dat er microplastics in ons drinkwater zitten? En in ons zout? En in onze mosselen? 

Gelukkig vonden we bioloog-journalist Dirk Draulans van Knack bereid om een diepgaander onderzoekje te plegen, en de bevindingen van enkele deskundigen naast elkaar te leggen. 

Wat zijn artikel ons leert:

-       Op dit moment heeft de concentratie van microplastics nog geen negatief effect op het ecosysteem, maar tegen 2100 zal de kritische grens voor het zeewater bereikt zijn.

-       Gemiddeld neemt een Europeaan per jaar via het eten van zeedieren 5 à 60 stukjes microplastics in zijn lichaam op. Dat lijkt nog mee te vallen, maar toch is het volgens deskundigen niet wenselijk dat ze daar terechtkomen. 

-       Het Belgische leidingwater is niet besmet met microplastics, maar onze waterzuiveringsstations filteren wel te weinig microplastics uit het afvalwater.

-       Die komen daar vooral terecht door het wassen van onze synthetische kledij en door de bolletjes uit shampoos en andere cosmetica, waar te weinig tegen ondernomen wordt. 

-       Microplastics vervuilen ook de lucht: als we een filter van 10 bij 10 centimeter in onze kantoorruimte zetten, zitten daar na een uurtje al 20 of zelfs meer stukjes microplastic op.

-       Microplastics zullen een bescheiden probleem blijken vergeleken met de volgende fase: de nanoplastics, waarmee we blijkbaar de doos van Pandora zullen openen. Over die heel kleine partikels van 1 tot 100 nanometer is nog niets bekend. Nanoplastics blijken vooralsnog ongrijpbaar. 

CONCLUSIE:

Momenteel is er volgens onderzoekers nog geen funest effect van plasticvervuiling op de menselijke gezondheid vastgesteld, maar volgens milieutoxicoloog Colin Janssen van de Universiteit Gent is er reden tot 'gerechtvaardigde ongerustheid'. 'Zullen we allemaal aan die vervuiling sterven? Nee', concludeert hij. 'Maar we moeten wel dringend maatregelen nemen om ze te verminderen.'

Maar lees vooral zelf het volledige artikel van Dirk Draulans in Knack

Mei Plasticvrij