België kampioen? Sorteren is één ding, recycleren is een ander

We zijn kampioen in het sorteren, zei Kobe Ilsen tien dagen geleden al in het VRT-programma Op één. Maar in hoeverre recycleren we ook in ons land? Karl Vrancken, expert Circulaire economie/Duurzaam materialenbeheer bij VITO, zocht het uit voor MO* magazine. 

Plastic afval vermijden is één ding, maar wat kunnen we doen om het plastic dat al wél vervaardigd is, te recycleren? 

MO artikel.jpg

Eerst wat feiten: we zorgen in Vlaanderen elk jaar voor een plasticafvalstroom van 400.000 ton (cijfer van 2014). Na sortering wordt eenderde hiervan in Vlaanderen gerecycleerd, tweederde wordt geëxporteerd, vooral naar China en Hongkong. Sinds maart dit jaar heeft China zijn invoervoorwaarden veranderd, waardoor concreet gezien ons afval er niet meer terechtkan. Ons afval zou eventueel naar andere landen uitgevoerd kunnen worden, zoals Thailand, India of Korea, maar wat daar precies met ons afval gebeurt, wordt bijna niet gecontroleerd. Veel van het plastic komt uiteindelijk op stortplaatsen en in de oceaan terecht. Niet zo’n gezond idee dus, die export.

Wat zou dan wel goed zijn? Beter recycleren in eigen land, stelt Karl Vrancken voor. Wat dat inhoudt, lees je hier meer in detail. Zo zou België naast kampioen in het sorteren ook kampioen in het recycleren kunnen worden. 

Volgens Vrancken moeten we het plasticprobleem sowieso op verschillende vlakken tegelijk aanpakken:
1.     minder kunststoffen op de markt brengen
2.    onnodig single-use plastic weren (onze doelstelling dit jaar met Mei Plasticvrij!)
3.    verder inzetten op efficiënte gescheiden inzamelingen
4.    zorgen dat gesorteerd afval wordt gerecycleerd en dat zowel mechanisch als chemisch

Lees het volledige artikel op mo.be

Waar wij op blijven hameren: elke oplossing voor het opruimen of recycleren van het bestaande plastic mag nooit een excuus zijn om verdere inspanningen om de plasticproductie te reduceren te verminderen.

Mei Plasticvrij