Onze ambassadrice op de sofa

Hilde DB in Psy.jpg

Hilde De Baerdemaeker: 'Ik wil mijn kinderen recht in de ogen kunnen kijken en zeggen: ik ben bezig met jullie toekomst

Onze ambassadrice Hilde De Baerdemaeker over Mei Plasticvrij, deze maand in Psychologies: "In het voorjaar heb ik zin om kasten open te trekken en alles wat ik een jaar niet heb vastgepakt naar de kringloopwinkel of het containerpark te brengen. Zo kunnen herbruikbare goederen een tweede leven leiden. Daarnaast probeer ik zo bewust mogelijk te kopen en geen brol meer toe te laten.

Ook daarom zet ik mijn schouders onder de actie Mei Plasticvrij die deze maand loopt in Vlaanderen. Niet om mensen met de vinger te wijzen, maar om hen bewust te maken. We zijn zo nonchalant met plastic. We drinken water uit een plastic flesje, gooien het in de pmd-zak en denken dat daarmee de kous af is. Maar dat flesje is niet weg. Dat blijft nog honderden zo niet duizenden jaren in de natuur hangen. Slechts twintig procent wordt gerecycleerd. Neem gewoon een drinkfles en vul ze met kraanwater. Waarom zou je nog water in flessen kopen? Die nood is ons opgelegd door de reclame. Appels kan je ook in bulk kopen in plaats van voorverpakt, en je kan je eigen charcuteriebakjes meenemen naar de slager. 

Ik heb me geëngageerd voor Mei Plasticvrij dus ga ik dat ook echt doen. Het duurt 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan de leren, dus dat moet lukken. We zijn het intussen ook al gewoon dat we geen plastic zakjes meer krijgen in de supermarkt. De meeste mensen hebben nu een plooibox of een herbruikbare draagtas bij. Die kleine dingen maken een groot verschil. Het is tijd voor een paar nieuwe stappen. Ik ben al langer bezig met duurzaamheid. We hebben thuis ook een biologische moestuin en kippen. Ik wil mijn ogen recht in de ogen kunnen kijken en zeggen: ik ben bezig met jullie toekomst."

Mei Plasticvrij