Ons Ineke op minuut 11 :-D

Wij weten al lang waarom we wakker moeten liggen van plastic, maar blij dat journalist Lieven Bulckens van De Standaard de vraag vandaag ook nog eens stelt! Vanaf minuut 11 komt Ineke Van Nieuwenhove van Mei Plasticvrij overigens in beeld met haar suggesties en tips. Maar ook Graig Leeson, Tom Ysebaert, Thomas Maes en Colin Janssen zeggen dingen die in onze oren blijven tuut-en.

Zoals: 

Graig Leeson: “Elke soort op de planeet probeert zijn biotoop, de omgeving waar het leeft, te verbeteren. Maar wij, mensen, lijken wel passagiers op deze planeet.” 

Graig Leeson: “We beginnen de ziektes die veroorzaakt worden door micor- en nancoplastics nu pas te begrijpen. Studies suggereren dat ze hormoonontregelende aandoeningen veroorzaken. Dat gaat over kanker, diabetes, vruchtbaarheidsstoornissen. Dit zijn problemen die we nu nog maar net beginnen te begrijpen. Er moet dus nog veel onderzocht worden, zodat we exact kunnen bepalen wat de gevolgen zijn van het opeten van ons eigen afval.” 

Colin Janssen, milieutoxicoloog Ugent: “Maar dan is de vraag, hoeveel moet je dan in het lichaam hebben om ziek te worden, acuut of chronisch? En dat antwoord moeten we schuldig blijven. En dat is een probleem. We zitten daar dus met een groot vraagteken, maar ondertussen krijgen we het wel binnen. Alleen al vanuit het voorzorgsprincipe zou je kunnen zeggen: we moeten er iets aan doen, want we willen dat niet in ons lichaam. Zelfs als het nu nog niets doet, gaat het misschien ooit iets doen. Of als de concentraties verhogen, zal het op een bepaald punt wel iets beginnen doen.”

Wij willen alleszins niet wachten op alle wetenschappelijke bewijzen om in gang te schieten, dat had je al lang door!

Filmpje DS Ineke.png
Mei Plasticvrij