Vandaag start de Week van de Korte Keten

Een goeie manier om je niet te belasten met al te veel plastic en je voetafdruk te verkleinen, is je groenten en fruit te halen bij de lokale boer. Om producenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen, organiseert vrouwenorganisatie KVLV Vrouwen met Vaart (i.s.m. anderen) van 26 mei tot 3 juni De Week van de Korte Keten. Zij steunen Mei Plasticvrij, wij steunen hen!

Nik1_fotograaf Carl Vandevoorde.jpg

"Met de stem van de grote massa kunnen we een signaal geven aan de retail" - Nik Van Gool, voorzitster KVLV Vrouwen met vaart

KVLV was een van de eerste grote organisaties die meteen ja zei tegen Mei Plasticvrij. Voor hen was het een evidentie om de actie te verspreiden in hun netwerk van wel 90.000 leden. “KVLV Vrouwen met Vaart is bezig met bewustzijn en wat we zélf kunnen doen. Dat is gewoon een attitude”, zegt Nik Van Gool, voorzitster van KVLV Vrouwen met Vaart. “We hebben ook meegedaan met de actie Mijn kassaticket en diezelfde maand ook geschreven over het al dan niet verpakken van groenten en fruit. Door deelname aan Mei Plasticvrij willen we onze leden mobiliseren om ook op plastic attent te zijn. Hiermee kunnen we als massa een belangrijk signaal geven aan de retail. Wij waren samen met Test Aankoop ook de eerste grote organisatie die zich achter de vraag naar statiegeld heeft geschaard.”

Ook met de korte keten zijn jullie al lang bezig?

Nik Van Gool: “Al lang avant la lettre. In de jaren 90 zagen we al dat de korte keten voor heel wat landbouwbedrijven een neveninkomst was. De vrouwen hebben dat als eersten opgepakt, omdat zij diegenen zijn die concreet de grondstoffen verwerken tot ijs, boter of platte kaas, bijvoorbeeld. Vanuit onze agrawerking, met landbouwersvrouwen – die nu nog 9% van onze leden uitmaken – hebben wij als organisatie de zorg voor de korte keten opgepakt. Nu is het erg in, ook bij jonge mensen. We krijgen veel aanvragen voor consulten en advies, de vraag stijgt alleen maar: steeds meer mensen willen die korteketenproducten bieden en steeds meer consumenten willen ze ook kopen. Een interessante evolutie. Daar willen we met KVLV nog veel meer mee gaan doen.”

Wat moeten we ons voorstellen bij De Week van de Korte Keten?

NVG: “KVLV is 15 jaar geleden gestart met het Steunpunt Hoeveproducten, dat advies en vorming geeft aan boer(inn)en die aan de korte keten willen beginnen. Dat gaan we dit jaar vieren: in de Week van de Korte Keten organiseren we in samenwerking met anderen verschillende happenings over heel Vlaanderen (zie hieronder) en kan je ook een en ander beleven bij de boeren zelf, zoals proeverijen. Het is een manier om boeren en boerinnen in de kijker te zetten, consumenten te sensibiliseren en beide partijen ook bij elkaar te brengen, het contact te vergemakkelijken. Net zoals acties als Mei Plasticvrij willen we zo mensen helpen om concreet duurzame veranderingen aan te brengen in hun leven.”

Way to go. Laat je dus inspireren door de boerderijen uit je buurt te gaan opzoeken. Met je eigen duurzame bekers en doosjes, uiteraard. ;-)

 

26 mei – 3 juni: wat gebeurt waar?

Op 27 mei, in Tildonk: een BOERENMARKT(georganiseerd samen met de provincie Brabant) waar je hoeveproducten kan proeven, en deel kan nemen aan een wandeling langs hoeveproducenten. In Tildonk is het accent gelegd op de dag van de aardbei: er is een aardbeicafé, een wedstrijd voor de grootste en mooiste aardbei, er is ook een wereldrecord van milkshake aardbeien drinken: met zoveel mogelijk mensen tegelijk.

Op 1 juni, in Diest: een FARMFOOD FESTIVAL, samen georganiseerd met de hoeveproducenten. Iedereen welkom, er is ook een after work party.

Op 3 juni, in het provinciedomein van Bulskampveld te Beernem (West-Vlaanderen): een GUINESS RECORD poging om het record hoeveijs-eten te doorbreken: de uitdaging is om 3050 mensen tegelijkertijd een hoeveijsje te laten eten. 

Voor alle andere activiteiten: https://weekvandekorteketen.be

Mei Plasticvrij