Wie is die man op ons campagnebeeld?

Wie regelmatig onze website raadpleegde, kan ze niet gemist hebben: de mannen en vrouwen op onze campagnebeelden. We selecteerden ze welbewust in onze kennis- en vriendenkring omwille van hun mooie karakter en houding in het leven. Maar we lieten hen tot nu toe nog niet aan het woord. Hierbij dus, om onze maand in schoonheid af te ronden. 4 vragen aan onze eerste plastic-frontman: Geert Van Beek. 

Plastiek_02.jpg

 

1. Wie ben je?

Ik ben Geert Van Beek en werk ruim 30 jaar als gezinstherapeut en kom wekelijks bij veel gezinnen op bezoek. Dit zijn mensen van alle rangen en standen en gezinnen in alle mogelijk verschillende vormen en kleuren. Het is deze maand ook boeiend geweest om het thema plasticvrijer leven bij hen bespreekbaar te maken. 

Daarnaast heb ik thuis mijn eigen praktijk waar ik werk als gedragstherapeut voor koppels en individuen. Als mensen mij in vertrouwen nemen en in therapie willen gaan, is het voor mij belangrijk om te kunnen werken aan die individuele dynamiek. 

Ik neem mensen mee in een kort gedragstherapeutisch traject, waar ik hen vooral wil helpen terug in hun eigen kracht te komen: terug in jezelf geloven, je waarden oplijsten en samen concreet bekijken en inoefenen hoe je die het best kan neerzetten. 

2. Waarom zei je “ja” toen je gevraagd werd om mee te doen aan de campagne?

Ik ben een positief ingestelde man (op leeftijd (55)) en wil daarom elke uitnodiging die ik krijg positief bekijken. Jullie hebben me rechtstreeks gecontacteerd met een heel open en inspirerende vraag, hoe zou ik dit aanbod kunnen weigeren? Met heel veel plezier wilde ik een project als dit ondersteunen.

3. Hoe bewust ecologisch leefde je al voor Mei Plasticvrij? 

Ook al ben ik geen milieu-activist, toch wil ik heel bewust in het leven staan. Zeker als stadsbewoner. Zo ben ik iemand die al jaren de blikjes en het ‘zwerfvuil’ opraapt als ik (driemaal per dag) ga wandelen met mijn hondje Marcel. Ik ben nog van die generatie die werd opgevoed met het principe dat je geen vuil op straat gooit, maar netjes in de vuilbak deponeert. Mijn ouders (inmiddels overleden) waren daar heel streng over, maar ik herinner me dat er ook op school veel aandacht aan werd besteed. 

4. Wat is persoonlijk tijdens deze maand veranderd?

Als ik heel eerlijk mag zijn, heeft deze actie me wel actief aangezet om het ‘plastic’ in mijn leven aan te pakken. En even eerlijk moet ik zeggen dat ik hier grondig in ben gefaald. Zo moeilijk dat het was! Ook al heb ik zeker wel m’n best gedaan. 

- Ik ga meer naar de kleine kruidenier (hier om de hoek) en de rieten boodschappentas staat nu standaard klaar aan de voordeur zodat ik hem zeker niet meer vergeet. 

- Ik ben actief op zoek gegaan naar alternatieven voor de ‘strontzakjes’ van m’n hondje, en heb ze gevonden in de biologisch afbreekbare ‘strontzakjes’. 

- De glazen waterkaraf staat nu veel centraler (i.p.v. de plastic Spa-fles). 

- Mijn echtgenoot (een (knappe) Braziliaanse man) doet hier de inkopen. Ook hij is geïnspireerd en koopt groenten en fruitniet langer in plastic zakjes, maar rechtstreeks in de kar, om dan in de boodschappentas te leggen. 

Ik ben nog verder gegaan in het veranderen van mijn leven. Ik gebruik al een hele tijd de fiets om me te verplaatsen, ik fiets gemiddeld 20 km per dag, door weer en wind. Maar in de garage staat al jaren een oude, vuile wagen. Deze maand heb ik de beslissing genomen om de nummerplaat van mijn auto binnen te leveren en mijn autoverzekering op te zeggen, en heb ik afscheid genomen van mijn wagen. Na 35 jaar is dit toch een hele stap. 

Mijn man en ik hebben ons ook voorgenomen om het niet enkel te houden bij deze maand. We willen dit project verderzetten en blijven zoeken hoe we ecologisch en verantwoord kunnen consumeren. Nogmaals dank aan jullie actie om mij persoonlijk te activeren. Jullie zorgen er ook voor dat ik opnieuw geloof in die persoonlijke kracht. Niet zeuren over stadsbestuur en politiek of niet wachten op de commerciële wereld, want die gaan toch niets veranderen. Wel geloven in je kleine individuele acties en van daaruit durven streven naar en duwen aan die andere ecologische manier van samenleven. 

 

 

 

 

Mei Plasticvrij