And now, the end is near 

Vandaag loopt onze actie Mei Plasticvrij op zijn einde. Van 1 tot 31 mei spoorden we zoveel mogelijk mensen en organisaties aan om gedurende deze maand hun plasticgebruik zoveel mogelijk te beperken. Op een goedgezinde manier en zonder iemand met de vinger te wijzen. Gewoon bij de actie stilstaan en iéts ondernemen vonden we de hele maand door al supergeweldig. Op de laatste dag waren 11.383 individuen ingetekend, en 345 organisaties. De leden van de organisaties omgerekend, maakt dit dat we met 63.116 mensen de eindmeet hebben gehaald. Dikke proficiat aan iedereen.

We berekenen de komende dagen voor welke inspanningen we vooral kozen en hoeveel plastic we met z’n allen ‘bespaard’ hebben, maar ...

WAT WE NA 31 DAGEN ALVAST GELEERD HEBBEN IS...

-      dat onze actie een geweldig succes was, met ongelooflijk veel dank aan jullie allen voor jullie deelname, inzet, volharding en de vele vele sympathieke reacties op sociale media en elders

-      dat maatschappelijke thema’s enkel met succes aangepakt kunnen worden, als iedereen meedoet

-      dat niemand dus zo’n succes kan claimen, enkel ‘de kracht van samen’: united we stand! 
(dat gold overigens ook voor ons druk heen en weer en over elkaar lopend organisatieteam)

-      dat zo'n vonk niet kan inslaan, als er niet al ongelooflijk veel voorwerk gebeurd is door tientallen zo niet honderdtallen organisaties die al veel langer inspanningen leveren voor het behoud van de natuur, het opruimen van de oceaan, de bescherming van dieren en mensen, het openen van milieuvriendelijke winkels, het bedenken van alternatieven voor plastic... Het zijn de pioniers die beweging brengen in de keet. Staande ovatie voor hen.

-      dat ook burgers meer in hun mars hebben dan we hadden gedacht: power to the people!

-      dat we elkaar als community ongelooflijk kunnen stimuleren en helpen met concrete tips

-      dat perfectie niet nodig is, en dat oprechte inzet het ‘m doet

-      dat we megacoole ambassadeurs hadden (Sean, Hilde, Dieter, Anne, Sioen... iedereen een ongelooflijke dikke merci voor jullie enthousiasme en authentieke deelname aan Mei Plasticvrij, niet omdat het 'moest', wel omdat jullie dit gewoon 'wilden', daar werden we superblij van...) 

-      dat we dit project nooit hadden durven opstarten zonder de warme garantie van onze dierbare vriend(inn)en en collega's in de media, die ons vanaf het begin al stilletjes liepen toe te juichen en beloofden dat ze 'natuurlijk en uiteraard' aandacht zouden besteden aan Mei Plasticvrij, "omdat dit belangrijk is"! You know who you are. 

 

MAAR OOK: 

-      dat vooral het snelle impulsieve leven (en dito aankopen) ons de nek omdoet wat plastic betreft

-      dat burgers inspanningen willen leveren, maar niet alleen

-      dat winkels, supermarkten en de industrie écht stil zullen moeten staan bij alternatieven

-      dat Europa ons hiertoe gelukkig al een stuk aanzet, maar nog veel verder (en sneller) kan gaan

-      en … tja, zucht, dat we in de maand mei absoluut aardbeien in kartonnen bakjes hebben gemist! Doeme toch. ;-)

Nog zoveel andere conclusies natuurlijk. Vooral dat we na zo’n enthousiaste maand alleen maar verder kunnen gaan met zoveel mogelijk plastic bannen uit ons leven en zoveel mogelijk duurzame alternatieven als routine in ons leven inlassen. En elkaar blijven aanmoedigen, dat vooral. Na Mei Plasticvrij gaan we gewoon over in WIJ Plasticvrij!

Plastiek_09.jpg
Mei Plasticvrij