PLASTICVRIJE TIPS - ALGEMEEN

in de winkelin de keuken - in de badkamerpoetsen - onderweg & op reis - kleding - werk & vrije tijd - tuinieren - cadeaus - huisdieren

Plasticvrijer leven: zo begin je eraan

Wat wij vooral graag willen, is dat je je eerste stappen onderneemt naar een plasticvrij leven. Doe wat je kunt, je vindt op deze site een waaier aan tips. Voor elk wat wils!

Moeten alle inspanningen dan van de consument komen? Nee. Maar zolang producenten, winkelketens en overheid geen/weinig stappen nemen, kunnen wij hen tonen dat we het menen door plastic verpakkingen zoveel mogelijk links te laten liggen. Als je weet dat er wereldwijd elke minuut 1 MILJOEN plastic waterflessen worden gekocht, dat er elke minuut één vrachtwagen vol plastic in de oceanen terechtkomt, dan kun je niet anders dan je steentje te willen bijdragen om het probleem aan te pakken, toch? Samen maken we het verschil! Let’s do it!

Onbegonnen werk? Welnee, er is zoveel dat je kunt doen zonder dat je je hele leven moet omgooien. Blader door onze tips en ontdek hoe simpel het kan!

The big four

Wij hanteren het motto van de zero waste beweging: refuse, reduce, re-use en dan pas recycle. Goeie om als nieuwe ‘mantra’ in je hoofd te beitelen :-)

 
groenblokkleiner.png

REFUSE

Weiger plastic (tasjes, rietjes, wegwerpbekers, folie…) Laat ingepakte komkommers, broccoli enz. links liggen en geef zo het signaal dat jij dit niet wil. Weiger freebies zoals gratis pennen, ballonnen, staaltjes, goodie bags, enz.

groenblok.png

REDUCE

Verminder de hoeveelheid plastic in je leven. Moet elk koekje, je fruit en groenten echt verpakt zijn? Gebruik herbruikbare tassen en kies het plasticvrij alternatief (b.v. verpakt in karton) als er één is. Maak je eigen verzorgings- en poetsproducten of kies voor hervulbare verpakkingen.

 
 
groenblokkleiner.png

RE-USE

Hergebruik het plastic dat je al hebt. Smijt dingen niet klakkeloos weg. Breng ze naar repair cafés of de kringloopwinkel waar ze een tweede leven kunnen leiden. In kringloopwinkels herstellen ze trouwens ook kleine elektro.

groenblok.png

RECYCLE

Recycleer wat je niet kunt weigeren, verminderen of hergebruiken. Gooi geen afval op straat of in de natuur. Ook groente- en tuinafval kun je eenvoudig zelf composteren. Maak er een sport van om zo min mogelijk afval te produceren!

 

5 x zeker doen

 1. Koop geen waterflessen meer en stap over op kraantjeswater.
 2. Kies in winkels het plasticvrije alternatief (b.v. verpakt in karton).
 3. Neem overal je eigen kop, fles, bestek… mee.
 4. Neem als je gaat winkelen een boodschappentas mee.
 5. Koop zoveel mogelijk vers en in bulk.

The best life attitude

 1. Draag zorg voor wat je hebt.
 2. Koop vaker tweedehands.
 3. Vermijd de ergste plastics: polyvinylchloride (PVC), polystyreen (PS) en polycarbonaat.
 4. Maak producenten erop attent dat je geen plastic verpakking wilt (laat bijvoorbeeld weten dat je iets niet online koopt als het in plastic wordt opgestuurd).

Snelle switch

Hier zijn enkele snelle alternatieven voor veelgebruikte plastic producten:

WEGWERP PLASTIC   >>>   PLASTICVRIJ ALTERNATIEF

 1. Haarborstel   >>>   Borstel van bamboe of hout
 2. Hondenpoepzakje   >>>   Opgevouwen krantenpapier
 3. Koffiebeker   >>>   Hervulbare kop
 4. Papieren zakdoeken  >>>   Stoffen zakdoeken
 5. Plastic fles   >>>   Herbruikbare drinkfles
 6. Plastic folie   >>>   Bewaardoosjes, stoffen doeken
 7. Plastic rietje   >>>   Geen, of een metalen of glazen rietje
 8. Plastic tas   >>>   Herbruikbare tas, kartonnen doos
 9. Tandenborstel   >>>   Tandenborstel van bamboe
 10. Wegwerpluiers   >>>   Wasbare luiers