Jelle_naam.png

OVER ONZE AMBASSADEURS - JELLE BEECKMAN

Jelle Beeckman

‘The Messy Chef’, radio chef op radio 2, auteur van 2 kookboeken

Als jonge papa, full-time smosser, blogger en uitbater van een foodtruck weet Jelle Beeckman als geen ander hoe zot het is om elke dag vers te koken. Zijn visie: lekker normaal en toch abnormaal lekker koken: “Als in: ik wil mijn tong over het hele bord zwieren zodat ik elk kruimeltje binnen heb. Zo lekker.” Gemakkelijk, snel én met ingrediënten waarvoor je niet op safari moet. Jelle heeft een allergie voor voedselverspilling. Maar tijdens de meimaand gaat hij ook op zoek naar plasticvrije recepten.

“Los van het feit dat het beter is voor het milieu, hou ik van ingrediënten die niet verpakt zijn omdat mij dat dichter bij de ingrediënten zelf brengt.

De basis van een lekker gerecht is je ingrediënten kunnen vastpakken om te voelen of je producten al rijp zijn, of de versheid te kunnen ruiken. Zowel met groenten als fruit, maar ook de geur van vis of vlees zegt veel over de versheid. Het hoort bij de totaalbeleving van het koken. Veel meer dan het uitpakken uit plastiek.

In de winkel kies ik dus steevast voor die producten die niet verpakt zijn. Ik vind het helemaal niet erg als mijn winkel kar vol ligt met losse citroenen en wortelen. Voor de kassierster is dat vermoedelijk wel minder leuk, maar er zouden betere alternatieven moeten komen buiten de juten zakjes waar je telkens weer voor moet betalen (omdat je die soms thuis vergeet). Een klein fruit- of groentenmandje dat je aan je winkelkar kan haken bijvoorbeeld!

Niets zo heerlijk als een krop sla bij de stam vastpakken en zo meenemen naar huis. Het oogt verser en is beter voor het milieu. Ik hou ook het liefst mijn eigen vuilbak zo leeg mogelijk. Als je echt veel eten klaarmaakt, gebeurt het wel eens dat je 4 keer zoveel vuilzakken hebt buiten staan dan je buren. Dat is soms wat genant, al is de glasbak erger in tijden van Corona, maar vooral ook slecht voor de eigen portemonnee! :-) “