Start smart! Tips van Anne Drake

Goed begonnen is half gewonnen.
Ga goed voorbereid een plasticvrije maand in.

selectie website 010.jpg

Omdat we onze buik vol hebben van plastic soep, mosselen en zeezout met plastic deeltjes enz. gaan we samen voor minder plastics en dat doen we vanaf 1 mei. 

Om ervoor te zorgen dat je meteen aan de slag kan geef ik graag enkele tips om plastic afval te verminderen. Je zal zien, het is niet moeilijk en niet duur. Kleine waarschuwing: het kan wel een verslaving worden, dat afval verminderen, maar het is wel een fijne addictie :-).

7 TIPS VOOR EEN GESLAAGDE START

1. Vermijd impulsaankopen want daar gaat het dikwijls mis. Om het jezelf gemakkelijk te maken is een goede voorbereiding noodzakelijk. Maak een weekmenu zodat je bepaalt wat je gaat eten (ook voor de lunch) en aan de hand van je weekmenu maak je je boodschappenlijst. Hier vind je een weekmenu template. Zo hoef je slechts 1 x per week boodschappen te doen, m.a.w. bespaar je tijd, vermijd je impulsaankopen en bespaar je enorm op je uitgaven. 

2. Ga winkelen bij de kleinhandelaar (bakker, slager, kaaswinkel, viswinkel, markt, groenten- en fruithandel,…), daar kan je terecht met je eigen verpakking. Geen enkele winkelier zal je wegsturen. Integendeel, ze snappen meteen dat jij een vaste klant gaat worden. De supermarkt hou je als laatste stop. Daar verkies je verpakkingen van karton, glas en blik boven plastic verpakkingen. 

3. Voor een leven met minder plastics moet je eerst nog een paar dingen in huis halen. 
* Voor onderweg is een drinkbus handig zodat je geen plastic flesjes meer moet kopen. 
* Voor je boodschappen heb je herbruikbare/wasbare zakjes nodig voor groenten en fruit en de BPA vrije plastic potjes die je al in huis hebt. Winkelen met glazen potjes kan, maar is niet altijd even handig. 
* Voor de rest heb je nog een paar boodschappentassen nodig, en niet te vergeten… je liefste glimlach om de winkelbediende te laten doen wat jij wil: je helpen verpakkingsvrij te winkelen :-).
* Voor elk ‘single use’ plastic is er een alternatief: zo zijn er herbruikbare rietjes, bekers en bestek voor onderweg, leuke lunchboxen, opvouwbare boodschappentasjes, enz.
* Deze ‘reusables’ vind je op volgende sites : www.annedrake.be, www.Kudzu.be.

4. ‘Plastic detox’ je keuken. Misschien heb je, net als ik enkele jaren geleden, plastic snijplanken, drinkbekers, ontbijtkommen enz. in huis. Dan is het nu het moment om hiervan afscheid te nemen en te vervangen door duurzame en gezondere alternatieven zoals bamboe snijplanken, en bekers en kommen van glas, porselein, RVS en bamboe. 

5. Maak meer zelf. Maak zelf spreads voor op de boterham, maak je eigen poetsproducten en verzorgingsproducten. Zo vermijd je een heleboel plastic verpakkingen én bespaar je veel geld. Geen tijd? Een avondje geen sociale media en TV/series kijken en je hebt zeeën van tijd ;-). In mijn boek (Doe het zelf, ecologie op hoge hakken) vind je gemakkelijke en snelle DIY recepten.

6. Om je plasticvrije maand zo succesvol mogelijk te maken kan je wel hulp gebruiken van je vrienden, collega’s en huisgenoten. Bespreek samen wat jullie kunnen veranderen in je huidige levensstijl. Wat is er haalbaar, wat lijkt moeilijker en waarom? Wees creatief en ga op zoek naar alternatieven voor plastics.

7. Is iemand moeilijk te overtuigen? Bekijk dan eens samen één van deze documentaires voor extra motivatie :

-     Plastic Planet van Werner Boote
-     A Plastic Ocean van Craig Leeson
-     Demain/Tomorrow van Mélanie Laurent en Cyril Dion. 

Met deze tips maak je ongetwijfeld een goede start. En gaat het eens een keertje mis, geen paniek: Mei Plasticvrij is geen wedstrijd, weet dat alle beetjes helpen.

 

 

Mei Plasticvrij