INDEKIJKER_2000x750px3.jpg

IN DE KIJKER - VERPAKKINGSVRIJE WINKELS

Verpakkingsvrije winkels

“Wij zwaaien niet de hele tijd met het vingertje. Door een fijne plek te zijn
hebben onze klanten goesting om zero-waste te shoppen”

- SARA VAN CONTENT, LEUVEN

Wat is het?

Alle producten worden onverpakt of in een herbruikbare verpakking aangeboden. Voor de meeste zaken moet je dus eigen potjes, zakjes, bokalen of flessen meebrengen. Hoe werkt het? Je weegt je verpakking, vult die en rekent af. Het gewicht van je verpakking wordt afgetrokken van het totale gewicht. Doordat je niet meer koopt dan je nodig hebt, ga je ook voedselverspilling tegen.

Bijvoorbeeld?

Content in Leuven was één van de eerste in België. Zero Waste is voor hen meer dan wegwerp verpakkingen vermijden. Je vindt er groenten en fruit, rijst, pasta, kaas, shampoo en zeep, frisdrank en alcohol, koekjes en chocolade … In 2019 werd Content Catert gelanceerd: winkeloverschotten worden verwerkt tot soep, quiches, maaltijden, gebak, confituren & chutneys en te koop aangeboden. Content organiseert ook recepties of lunches. Als coöperatie hebben zowel uitbaters, klanten als leveranciers inspraak. Content werkt met lokale leveranciers en vult aan met biologische en fairtrade producten.

Wie trekt het?

Sara, Dries en Laurence. En 200 aandeelhouders, die zorgen voor advies én enthousiasme. Zo brengen ze maaltijden tijdens de poetsweek. Zonder hen hadden Sara, Dries en Laurence de startjaren niet overleefd!

Trots op…

“Samenwerken met lokale leveranciers zorgt ervoor dat we ook achter de schermen low-waste kunnen zijn, door goede verpakkingsafspraken te maken. Als winkel produceren we dan ook niet meer restafval dan een gemiddeld huishouden.”

Facebook: @contentcvba  Instagram: @content_leuven  Website: contentleuven.be  
Meer verpakkingsvrije winkels: De eerste verpakkingsvrije winkels in België openden in 2014.
Ondertussen zijn er al een 40-tal, een overzicht vind je op de website van detransformisten.be.