INDEKIJKER_2000x750px4.jpg

IN DE KIJKER - WASBARE LUIERS

Wasbare luiers

“Wanneer we een reactie lezen als ‘Eigenlijk zijn herbruikbare luiers echt niet veel meer werk! Gewoon de wasmachine in, en hup!’ dan weten we dat we goed werk leveren. Bij ieder vooroordeel dat de vuilbak in gaat, zie je ons glimlachen”

- CATTY VERLINDEN

Wat is het?

Wasbare luiers bestaan al heel lang. De herbruikbare luiers van vandaag zijn gelukkig niet te vergelijken met de katoenen doeken die onze (groot)ouders gebruikten. Moderne wasbare luiers bestaan in alle vormen: van bamboe over hennep tot katoen; met linten, velcro’s of knopen. Gelukkig zijn er steeds meer luierconsulenten, infosessies en (web)winkels die uitgebreid adviseren. Vaak zijn het jonge mama’s die na de geboorte van hun eigen kinderen een luierwebshop of -winkel startten, zoals Catty Verlinden van De Luierhoek. Met advies en infosessies hoopt ze aarzelende ouders over de streep te halen.

Ben je eerder het ‘luie type’ ouder? Washcot is een luier-was-service die wekelijks je luiers ophaalt en gewassen levert. Isabel en David van Washcot: “Net als jonge ouders willen wij een gezonde toekomst voor onze kinderen. Maar we willen ook ontzorging voor ouders.”

Waarom?

Wegwerpluiers zorgen voor een gigantische afvalberg. Tot één ton per kind. Elk kindje wordt vier- tot zesduizend keer ververst. Dat betekent: vier- tot zesduizend wegwerpluiers, goed voor ruim 1.000 kilo afval. Vlaamse gezinnen gooien jaarlijks 400 miljoen gebruikte wegwerpluiers weg. De waterdichte buitenkant bestaat uit plastic. Wegwerpluiers zijn niet recycleerbaar. Verbranden, dat is het enige wat je ermee kunt doen. Geen leuk ‘welkom op deze planeet’ aan je liefste baby…

Wasbare luiers zorgen voor 2,5 keer minder CO2-uitstoot, inclusief productie, wassen en afvalverwerking. Verder gebruiken wasbare luiers tot 7 x minder land dan wegwerpluiers (land om de grondstoffen te produceren). De Milieuadvieswinkel legt uit waarom het moeilijk is om wegwerpluiers te recycleren. OVAM schreef een heel interessant en uitgebreid dossier over de impact van luiers.

Trots op…

Catty Verlinden: “We zien het aantal ouders dat bewust voor wasbare luiers kiest, echt groeien. Het maakt ons blij wanneer ze komen vertellen dat de herbruikbare luiers minder lekken en voor minder luieruitslag zorgen.”

“Eigenlijk maakt het voor ons niet uit wat de reden is om te kiezen voor wasbare luiers: het milieu, geld besparen, de gezondheid van je baby … “Ouders worden er ook gewoon vrolijk van. Lang niet iedereen verwacht dat bij de start.”

Luier(web)winkels en -services Luierhoek - Doekjes en Broekjes - EcoBaby - Grace is Green - Happy Nappies - Kiddybips - Klein Spook - Kudzu - Washcot luierservice

De website van Klein Spook geeft heel wat informatie, weetjes, demofilmpjes, foto’s en praktische tips rond het gebruik van herbruikbare luiers. Meer info en/of workshops vind je onder andere bij Expertisecetra Kraamzorg, Klein Spook, Luierhoek, Milieuadvieswinkel, Ecobaby, Uitwasbare luiers en Doekjes en broekjes.